22 Ocak 2017 Pazar

Mail Drop Nedir?Ne İşe Yarar?Nasıl Kullanılır?


Aslında hayatımıza ilk olarak OS X Yosemite ile girmiş olan ama iPhone ve iPad’lerde iOS 9.2 ile birlikte kullanılabilen Mail Drop’tan bahsetmek isityorum.
Mail Drop sayesinde e-posta ile yüksek boyutlu dosyalar gönderip almak çocuk oyuncağı haline geliyor. Ne bizim, ne de dosyaları alacak kişinin özel bir şeyler bilmesine ve yapmasına da gerek kalmıyor.



Mail Drop nedir?


E-posta ile büyük bir dosya, dosyalar veya bir klasör göndermek istediğimizde posta kutumuzun üst limitine takılmak çok can sıkıcı olabiliyor. Bunu aşmak için bazen fotoğrafları 5’er 5’er göndermek, ya da  dosyaları farklı yerlere yükleyerek göndermek zorunda kalabiliyoruz.
İşte Mail Drop tam olarak bu konunda bir kolaylık sağlıyor. Normalde e-posta içerisine sığmayacak, kendimizin veya karşımızdakinin posta kutusunu şişirecek dosyaları kolayca gönderip almamıza yardımcı oluyor.
 Göndermek istediğimiz dosyalar otomatik olarak iCloud’a yükleniyor, ve onlara ulaşmak için gereken özel bir bağlantı, e-postanın içerisine ekleniyor. Böylece kısıtlara takılmadan, başka servislerle uğraşmadan istediğimiz e-postayı göndermek mümkün olabiliyor.

İşin en güzel kısmı ise, alıcının iPhone, iPad veya Mac’i olmasına gerek yok. Gönderdiğimiz dosyaların indirilmesi için bir iCloud hesabı bile gerekmiyor.

Mail Drop nasıl kullanılır?


Kullanmak için özel bir şey yapmaya gerek yok. İster fotoğraflar içerisinden birden fazla fotoğrafı seçip Mail uygulamasıyla göndermeyi seçelim, ya da boş bir e-posta içerisine tek tek fotoğraf, video veya başka dosyaları ekleyelim.
Bir e-posta içerisine 20-25 MB’tan büyük dosyalar eklediğimizde zaten bize otomatik olarak Mail Drop’u kullanmak isteyip istemediğimiz soruluyor.



“Mail Drop’u Kullan” seçeneğini seçtiğimizde de, e-posta ekleri iCloud’a yükleniyor ve karşıya bu şekilde gönderiliyor.




Alıcının dosyaları indirmek için ilgili bağlantıya tıklaması yeterli.
Örneğin denemek için gönderdiğim yaklaşık 90MB’lık fotoğraflar karşıdaki iPhone’da şöyle görünüyor :




Aynı e-posta Gmail üzerinde ise şöyle görünüyor :




Tıklayınca şöyle bir sayfaya yönlendiriliyoruz ve indirme işlemi başlıyor.

Yani Apple’ın kendi Mail uygulamasında özel bir gösterim olmadan, ekler “aynen gönderdiğimiz gibi” görünürken, Gmail üzerinde ise farklı bir şekilde görünüyor ve ekler sıkıştırılmış olarak indirilebiliyor.

Mail Drop ile gönderdiklerim iCloud kotamı etkiler mi?


Hayır.
Mail Drop ile gönderdiğimiz ekler iCloud hesabımızın kotasını etkilemiyor. Mail Drop ile 5 GB’a kadar dosyayı ek olarak gönderebiliyoruz.
Yani her e-postada 5 GB’lık bir ek gönderebiliyoruz.Ancak toplamda ise Mail Drop için kullanabileceğimiz alanın da 1TB’lık bir limiti var. 

Mail Drop ile gönderdiklerim ne kadar süre ile indirilebilir olarak kalıyor?


Mail Drop ile gönderdiğimiz ekler elbette sonsuza kadar iCloud sunucularında saklanmıyor.
E-postaları gönderdikten sonra ekleri en geç 30 gün içerisinde indirmek gerekiyor, aksi halde 30 günün sonunda iCloud sunucularından siliniyor.
Yani Mail Drop’u uzun süreli bir depolama alanı gibi düşünmemek gerekiyor.

Mail Drop’u kullanabilmek için ne gerekiyor?


Mail Drop’u kullanarak bir ek gönderebilmek için Mac, iPhone veya iPad’imizin en az şu işletim sistemlerine sahip olması gerekiyor:
  • Mac için: OS X Yosemite veya sonraki bir sürüm
  • iPhone, iPad veya iPod touch’lar için: iOS 9.2 veya sonraki bir sürüm
Bu arada 100 MB’tan büyük dosya ekleri için mutlaka bir Wi-Fi’a bağlı olmak gerekiyor. Her ne kadar 4.5G sayesinde saniyeler içerisinde çok yüksek boyutlu dosyaları gönderebiliyor olsak da, iPhone’umuz kotamızı düşünüyor ve bizi bir Wi-Fi bulmamız için uyarıyor.



Eğer bir Wi-Fi yakınında değilsek, e-posta boyutunu 100MB’ın altına düşürerek GSM şebekemiz üzerinden de e-postamızı gönderebiliyoruz.

Mail Drop ne işime yarayabilir ki?


Mail Drop özelliği için benim ilk aklıma gelen, en çok kullandığım özellik olan fotoğraf paylaşımı. Aslında artık iPhone’lar arasında AirDrop ile fotoğraf paylaşmak çok kolay olsa da, bazen Android cihazlara sahip arkadaşlarıma da dosya göndermem gerektiğinde çok işe yarıyor.
Önceleri fotoğrafları e-posta ile 5’er adet ekleyip birden fazla e-posta göndermek zorunda kalıyor veya iCloud’a yükleyip arşivi paylaşıyorken, artık tek e-posta ile gönderebiliyor olmak oldukça kolay.