23 Aralık 2016 Cuma

Pil Döngü Sayısı (Cycle Count) Ne Anlama Geliyor?


Pilin %100 şarjının kullanılması 1 döngü anlamına geliyor. Ancak bunun tek seferde olmasına gerek yok. Apple’ın resmi açıklaması şöyle:
Apple lityum iyon piller şarj döngüleri halinde çalışır. Pil kapasitesinin %100’üne eşit bir miktar kullanıldığında (pil deşarj olduğunda) bir şarj döngüsü tamamlanmış olur, ancak tüm bu döngünün tek bir şarjda gerçekleşmesine gerek yoktur. 
Örneğin, pil kapasitesinin %75’ini bir günde kullanabilir ve o gece tam olarak şarj edebilirsiniz. Sonraki gün %25’lik kısmı kullanırsanız, toplamda pilin %100’ünü deşarj etmiş olursunuz ve söz konusu iki gün tek bir şarj döngüsü sayılır.

Ayrıca Apple pili özel bir teknikle şarj ederek hem hızlı bir şekilde %80’e ulaşmasını sağlıyor, hem de ömrünü uzatıyor.

Apple lityum iyon piliniz önce hızlı şarjla kapasitesinin %80’ine ulaşır, ardından yavaş şarja geçer. İlk %80’lik kapasiteye ulaşmak için gereken süre, ayarlarınıza ve şarj ettiğiniz aygıta göre değişiklik gösterir. 
Bu iki aşamadan oluşan şarj süreci sadece daha çabuk hareket halinde olmanızı sağlamakla kalmaz, pilinizin ömrünü de uzatır.

Pil performansım nasıl? İyi mi, kötü mü?


CoconutBattery’nin ölçümlerinde her zaman %5 civarı bir hata payı olabiliyor.Buradaki verilerin “yaklaşık tahminler” olduğunu unutmamamız gerekiyor.Sonuçta pilin içerisindeki kimyasallar hareket etmeye devam ediyor…
CoconutBattery uygulamasındaki “History” sekmesindeki “CoconutBattery Online” butonuna tıklarsak da bizim verilerimizi dünya genelindeki diğer verilerle karşılaştıran bir sayfaya gidiyoruz.
Yalnız bu grafiklerin sadece Mac’imiz için olduğunu unutmayalım.
Hem pilin yaşına göre, hem de döngü sayısına göre 2 farklı grafik çıkıyor karşımıza…
Pil yaşına göre
Burada dünya genelindeki pil performanslarının grafiğini, ve bizim bu grafikte nerede olduğumuzu görebiliyoruz. Böylece “acaba çok mu kötü?” sorusuna yanıt bulabiliyoruz.

Döngü sayısına göre

Açık yeşil renkli grafik diğer Mac sahiplerinin pil performansını gösterirken, koyu yeşil renk ise bizim Mac’imizi gösteriyor. 

Eğer çok aşağılarda veya açık yeşilin de altında bir yerde görünüyorsak, pil performansımız genele göre biraz daha fazla kötüleşmiş diyebiliriz. Aksi halde pek bir problem yok denilebilir.

Apple ürünlerinin pil ömürleri..

Apple’ın kendi ürünleri için paylaştığı pil ömrüleri şöyle:
  • iPhone: 500 tam şarj döngüsü boyunca orijinal kapasitesinin %80’ini koruyacak şekilde tasarlanmıştır.
  • Apple Watch: 1000 tam şarj döngüsü boyunca orijinal kapasitesinin €%80’ini koruyacak şekilde tasarlanmıştır.
  • iPad: 1000 tam şarj döngüsü boyunca orijinal kapasitesinin €%80’ini koruyacak şekilde tasarlanmıştır.
  • MacBook: 1000 tam şarj döngüsü boyunca orijinal kapasitesinin €%80’ini koruyacak şekilde tasarlanmıştır.
Eğer pilinizin döngü sayısı yukarıda belirtilenlerin üzerindeyse, artık pil ömrünüzün en az %20’sini kaybettiniz demektir. Garanti kapsamı içerisindeyseniz hemen Apple Store'a danışmanızı tavsiye ederiz.
Kaynak : Sihirli Elma