5 Mart 2017 Pazar

Mac’e Nasıl Format Atılır? (Diski Biçimlendirmek)


Elimizdeki bir USB belleği ya da harici bir diski formatlamak (biçimlendirmek) istiyoruz.Peki Mac’imizi kullanarak bunu nasıl yapıyoruz?Bu yazımızda Mac’imizi kullanarak bir diski nasıl formatlayacağımızdan (biçimlendireceğimize) bahsedeceğim.




Her diskin bir formatı olması gerektiğini ancak Mac’in kullandığı format ile Windows’un kullandığı format birbirinden tamamen farklı…

Disk Formatları (Biçimleri)

Mac’ler de tıpkı Windows’ta olduğu gibi kendine özel bir dosya sistemi kullanıyor. Windows, disklerimizi “NTFS” formatında kullanırken,Mac’te ise bu “Mac OS Extended” olarak geçiyor. Ancak bu iki sistem kendilerine özel olduğu içinbirbirleri arasındaki iletişim de kısıtlı oluyor.

Windows makinalar Mac’in kullandığı diskleri okuyamıyor ve yazamıyorken, Mac ise Windows disklerini okuyabiliyor,ancak yazamıyor. Her iki sistem de yeteneklerini ancak ek bir uygulama sayesinde arttırabiliyor.
Bu yüzden Mac’imizi kullanırken NTFS formatındaki, yani Windows formatındaki disklere yazabilmek için ek bir uygulamaya ihtiyacımız olduğunu unutmamak gerekir.Bu yazımızda ise elimizdeki bir diski, amacımıza uygun olarak formatlamak (biçimlendirmek) için yapmamız gerekenleri paylaşıyorum.

Diski Biçimlendirmek

Önce diskimizi Mac’imize bağlıyoruz.


Mac’imizdeki “Disk Utility” adlı uygulamayı Applications klasörü altındaki Utilitiesklasörü içerisinden çalıştırıyoruz.

Karşımıza gelen pencerede sol taraftan diskimizi seçiyoruz. ( DİKKAT : Diskimizi seçerken en soldaki satırı seçmemiz gerekiyor. Aksi halde, diskimiz içerisinde birden fazla bölüm varsa, sadece onları seçmiş olabiliriz.)



Sağ taraftaki sekmeler arasından “Erase” sekmesini seçiyoruz.





Bu kısımdan sonra diskimizin dosya yapısını belirlememiz gerekiyor. “Format” kısmından seçimi şöyle yapıyoruz… Diskimizi;
  • Sadece Mac’lerde kullanmak için Mac OS Extended (Journaled)’ı
  • Sadece Windows’larda kullanmak için NTFS-3G’yi
  • Hem Mac hem de Windows’larda kullanmak için MS-DOS (FAT)’i
seçiyoruz.


“Name” kısmından diskimize bir isim veriyoruz.




Eğer diskimizin içerisinde şu anda yer alan bilgilerin güvenli bir şekilde silinmesini, yanidiskimizin güvenli bir şekilde biçimlendirilmesini istiyorsak “Security Options”a tıklıyoruz.




Güvenli Biçimlendirme ayarları için gereken ayarları yapıyoruz.




Son olarak, tüm ayarlarımızı da yaptıktan sonra “Erase” butonuna tıklıyoruz.




Diskimizin büyüklüğüne ve eğer belirlediysek güvenlik seçimimize göre biçimlendirme süresi değişebilir. Ancak genellikle birkaç dakika içerisinde biçimlendirme işlemi tamamlanır ve diskimiz kullanıma hazır olur.


Önemli Not:
“Mac OS Extended (Journaled)” ile biçimlendirdiğimiz (formatladığımız) bir diske Windows makinada erişmeye çalıştığımızda içeriğini göremiyoruz. Ancak önemli olan nokta, Windows’un bu diski boş olarak görmesi ve hemen yeniden biçimlendirmek istemesi… Aman dikkat! Eğer bir anlık dikkatsizlik ile diskimizi yeniden biçimlendirirsek, içerisindeki bilgileri kaybedebiliriz.



Meraklı kullanıcılarımız için “Mac OS Extended (Journaled)” hakkında kısa da olsa bir bilgi vermekte fayda görüyorum.
Mac OS Extended (Journaled) nedir?
“Mac OS Extended”, Mac işletim sisteminin kullandığı dosya biçiminin (formatının) adıdır. Bunun farklı amaçlar ve kullanımlar için farklı tipleri olsa da, genellikle “Mac OS Extended (Journaled)” tercih edilir.
Journal, Türkçe de kelime olarak “günlük defter” anlamına geliyor. Burada ise işlevini, “günlüklenmiş”, yani diske yapılan kayıtların düzenli bir şekilde arşivlenmesi olarak düşünebiliriz.
Böylece “Günlükleme” (Journaling) sayesinde ani güç kayıpları (elektrik kesilmesi vb.) ya da donanımsal problemlere karşı, sistem korunuyor ve onarım (repair) ihtiyacı azalıyor.