Bazen iPhone veya iPad’imiz çeşitli nedenlerden kilitlenebiliyor ve açılmıyor. Bu durumda cihazımızın Ana Menü (Home) + Açma Kapama (Power) düğmelerine birlikte basılı tutarak cihazımızı açabiliyoruz.
Fakat bazen yaşadığımız sorun çok daha ciddi olabiliyor ve yukarıdaki yöntem işe yaramıyor. Hatta öyle ki,restore işlemini bile yapamıyoruz. Çünkü iTunes cihazımızı görmüyor.Bu durumda cihazımızı önce iTunes ile kurtarma moduna (recovery mod) almamız gerekiyor. Ancak ondan sonra geri yükleme (restore) yapabiliyoruz. Aşağıda da, gerektiğinde iTunes ile cihazımızı nasıl kurtarma moduna alabileceğimizi anlatmaya çalıştım.
Kurtarma Modu Ne Zaman Kullanılır?
- Cihazımız sürekli kapanıp açılıyorsa ama ana ekran bir türlü gelmiyorsa.
- Bir güncelleme (update) veya geri yükleme (restore) işlemi yarım kaldıysa ve iTunes cihazımızı görmüyorsa.
- Cihazımız çok uzun süre değişiklik veya ilerleme göstermeden elma logosunun bulunduğu ekranda takılı kaldıysa.
Özetle cihazımızı eskisi gibi kullanamıyor ve iTunes ile standart geri yükleme işlemini yapamıyorsak, o zaman aşağıdaki kurtarma modunu kullanmaktan başka çaremiz yok.
Not: Aşağıdaki işleme başlamadan önce mümkünse iTunes ile cihazınızın bir yedeğini almaya çalışın. Gerçi cihazınızı yukarıdaki sorunlardan birini yaşıyorsa yedek alma imkanınız olmayacaktır.Bu yüzden umarım daha önce yedek almışsınızdır, çünkü kurtarma modu sonrasında cihazınızı geri yüklemek yani sıfırlamak zorunda kalacaksınız.
iPhone veya iPad’imizi Kurtarma Moduna Alma
Aşağıdaki işlemler için iTunes yüklü bir bilgisayara ihtiyacınız olacak. Bu yüzden eğer yüklü değilse http://www.apple.com/itunes/download adresinden indirip bilgisayarınıza kurun.
1) İlk olarak eğer bağlı ise USB kablosunu ucunu cihazınızdan çıkarın. Fakat diğer ucu bilgisayarınızda bağlı kalsın. Çünkü aşağıdaki işlemlerin bir yerinde kabloyu tekrar cihazımıza bağlayıp işleme devam edeceğiz. Fakat ilk başta kablonun bir ucu cihazımıza bağlı olmasın.
2) Cihazınızın üstündeki veya yanındaki (iPhone 7 modeller için hariç) Kapatma/Açma (Power) düğmesine basarak cihazınızı kapatın.
Not: Eğer klasik şekilde cihazınızı kapatamıyorsanız, “Kilitlenen ya da Takılan iPhone veya iPad’in Tekrar Başlatılması” yazısında paylaştığımız gibi cihazımızın Ana Menü (Home) + Açma Kapama (Power) düğmelerine birlikte basılı tutarak cihazınızın kapanmasını bekleyin, fakat cihazınız kapandığı gibi de Açma Kapatma (Power) düğmesini bırakınız.
3) Cihaz kapandığı anda da parmağınızı sadece Ana Ekran (Home) düğmesinde basılı tutun.
Bir parmağınız Ana Ekran (Home) düğmesi üzerinde basılı iken de USB kablosunu cihazınıza bağlayın.
Ana Ekran (Home) düğmesine basılıyken cihazımızı iTunes’a bağlamak, cihazımızı da uyandıracaktır.
4) Cihazımızın ekranında aşağıdaki ekran görüntüsünü görene kadar da parmağımızı Ane Ekran (Home) düğmesinden kaldırmayın. Gördükten sonra da kaldırabilirsiniz.
5) Cihazınızda yukarıdaki ekran görüntüsünü yani “iTunes’a Bağlan” işaretini gördükten sonra da iTunes ekranında aşağıdaki gibi “iTunes, kurtarma modunda bir iPhone (iPad) buldu…” şeklinde bir bir mesaj göreceksiniz. Bu mesaja “Tamam” deyip artık Geri Yükle (Restore) işlemine başlayabilirsiniz.
Geri Yükleme sonrası yedekten geri dönüş yaparak cihazınızdaki tüm bilgilere eksik kavuşabileceğinizi söyleyebilirim. Tabii yedek almıyorsanız elinizde sıfır bir cihaz olacak.