Handoff nedir?
Handoff, Mac’te kullandığımız bir uygulamayı iPhone veya iPad’e paslayabilmemizeveya bu cihazlarda kaldığımız yerden kullanmaya devam edebilmemize imkan veren bir özellik, ya da tam tersi şekilde iPhone veya iPad’den Mac’imize…
Handoff’un günlük işlerimi yaparken ne kadar çok ihtiyacım olan bir özellik olduğunu, kullanmaya alıştıkça daha da iyi anlıyorum. Peki ne işime yarıyor? Hangi durumlarda Handoff’u kullanabiliyoruz, gelin birkaç örnekle anlatmaya çalışayım.
Handoff ne işe yarar?
E-posta / Mail
Mac’imde yazmaya başladığım bir e-postayı iPhone’umda yazmaya devam edebiliyor, masamdan kalkmış olsam dahi yolda tamamlayıp gönderebiliyorum. Ya da tam tersi, yolda iPhone’umda yazmaya başladığım bir e-postayı masama oturduğum gibi Mac’imde görebiliyor ve tamamlayabiliyorum.
Safari
Bazen iPhone’da açtığım bir web sayfasına masaüstü görünümünde göz atmak isteyebiliyorum. Ya da tam tersi, Mac’imde ziyaret ettiğim bir sayfayı aslında iPhone’da görüntülemem gerekebiliyor. Bu durumda o adresi kopyala / yapıştır, kendine mail at gibi can sıkıcı bir şekilde kendime göndermek yerine, Handoff sayesinde birkaç saniyede iki cihaz arasında geçiş yaparak görüntüleyebiliyorum.
Aslında bunlar oldukça basit ve Handoff için oldukça temel, hatta ilkel diyebileceğimiz örnekler. Ancak hakkını yemeyelim, oldukça işe yaradıklarını da itiraf etmem gerekiyor.
Fakat bunlar bile Handoff’un potansiyeli hakkında bize ipuçları veriyor. Apple’ın “devamlılık” adını verdiği özellikler arasında yer alan Handoff, gelecekteki güncellemelerle birlikte bize çok daha yüksek bir verimlilik sağlayacak ve Apple cihazlarının birlikte çalışma deneyimini bir adım daha ileriye taşıyacak gibi görünüyor.
Kullanmak için ne yapmak gerekir?
Peki gelelim Handoff’u nasıl kullanabileceğimize… Önce cihazlarımızın Handoff’u desteklediğinden emin olmamız gerekiyor, çünkü Handoff’u kullanabilmek için:
- Cihazlarımızın aynı kablosuz ağa bağlı olması
- Bluetooth 4.0 destekliyor olması
- iOS 8 ve Yosemite yüklü olması
- ve aynı iCloud hesabını kullanıyor olmamız gerekiyor.
Tam bir liste paylaşmak gerekirse, Handoff’u aşağıdaki cihazlar ve daha yenileri destekliyor:
Mac’ler
- MacBook Air (2012 Ortası ve sonrası)
- MacBook Pro (2012 Ortası ve sonrası)
- iMac (2012 Sonu ve sonrası)
- Mac mini (2012 sonu ve sonrası)
- Mac Pro (2013 Sonu)
iOS cihazları
- iPhone 5 veya sonraki modeller
- iPad (4. nesil), iPad Air, iPad Air 2
- iPad mini, Retina ekranlı iPad mini, iPad mini 3
- iPod touch (5. nesil)
iOS ve Mac cihazlarımız arasında Handoff’u kullanabilmek için öncelikle birkaç ayarı yapmamız gerekiyor.
iOS
Ayarlar > Genel > Handoff ve Önerilen Uygulamalar içerisinden “Handoff”u aktif hale getiriyoruz.
Mac
Sistem Tercihleri > Genel içerisinden aşağıda yer alan “Bu Mac ile iCloud aygıtlarım arasında Handoff’a izin ver” seçeneğini işaretliyoruz.
Nasıl kullanılır? Kullanım örnekleri
Handoff’u aktif hale getirdikten sonra artık geriye kullanması kalıyor. Ne yazık ki her uygulama henüz Handoff’u desteklemiyor. Mail, Safari, Takvim, Harita, Pages, Keynote, Numbers gibi uygulamalar destekleyen uygulamalar arasında yer alsa da, umuyorum ki gelecekte daha fazla uygulama da Handoff’u destekleyecektir.
Handoff’u kullanmak içinse pek bir şey yapmaya gerek yok, Mac’te Safari’de bir sayfayı açtıktan sonra elimize iPhone’umuzu aldığımızda karşımızda şöyle bir ekran göreceğiz :
Bu ekranda sol alt köşedeki Safari ikonundan tutarak yukarıya çektiğimizde Mac’imizdeki sayfa iPhone’umuzda açılacak.Ya da kilit ekranında değilsek, Home tuşuna 2 defa bastıktan sonra en soldaki ekrana geçerek yine Safari’deki sayfaya ulaşabiliyoruz.
Ya da tam tersini yapmak istersek, destekleyen uygulamalardan biri olan Harita uygulamasını iPhone’da açtıktan sonra Mac’imizde bu haritaya göz atmak istediğimizde, yapmamız gereken şey Dock’un en solunda beliren Harita ikonunatıklamak.
Ya da alternatif olarak command-Tab kısayolunu kullanarak yine en solda yer alan Harita uygulamasını seçebiliyoruz.
Mac ve iOS cihazlarımız arasında Handoff’u kullanarak bu şekilde geçiş yapabiliyoruz. Uygulamalar değişse de, geçiş yapmak yukarıda paylaştığım gibi yapılıyor, ve ek bir şey yapmaya gerek kalmıyor.
Handoff çalışmıyor mu? Arada bir mi çalışıyor? Bazı sorunlar için çözüm önerileri…
İşler teoride kusursuz gibi görünse de, Handoff pratikte her zaman bu kadar sorunsuz çalışmıyor. Bazen uygulamalar görünmeyebiliyor, bazen tıklansa da açılmayabiliyor. Bu gibi durumlar için aşağıdaki yöntemleri denemek işe yarayabilir:
- Cihazların aynı kablosuz ağda olduğunu kontrol edin
- Handoff için kullanmaya çalıştığınız uygulamayı kapatın ve yeniden açın
- Handoff’u kapatın ve yeniden aktif hale getirin
- Bluetooth’u kapatın ve yeniden açın
- iCloud’dan çıkış yapın ve tekrar giriş yapın
- Mac’inizi yeniden başlatın
- iPhone veya iPad’inizi yeniden başlatın