5 Şubat 2017 Pazar

Local Snapshots (Yerel Enstantaneler) Nedir?Ne İşe Yarar?



Mac’imizi Time Machine sayesinde kolayca yedekleyebileceğimizi biliyoruz. Peki Lion ile birlikte gelen yeni özelliklerden biri olan Local Snapshots (Yerel Enstantaneler) nedir? Bizim ne işimize yarıyor? Bu yazımda adı pek duyulmayan, ancak bizim için çok kıymetli olacağını düşündüğüm bir yedekleme özelliğini anlatacağım.




Mac’imizdeki önemli verilerimizi korumak için yedekleme yapmamız gerekiyor. Mac’imizdeki Time Machine adlı uygulama sayesinde çok kolay bir şekilde ve zaman harcamadan yedekleme yapabiliyoruz.





Ancak Time Machine’den faydalanmak için bir adet harici diskimizin olması gerekiyor. Böyle bir disk yoksa yedekleme yapamıyoruz. Eğer bir seyahate çıktıysak ve bu disk yanımızda yoksa verilerimizi yedekleyemiyor, yedeklenmiş verilere ihtiyacımız olursa da bunlara erişemiyoruz.

Local Snapshots (Yerel Enstantaneler)

Lion ile birlikte Apple yedekleme konusunda bir adım daha atıyor, ve Time Machine’i kullandığımız harici diskimiz yanımızda olmasa bile, yerel diskimize yedekleme yapabilmemizi sağlıyor. Yani sanki Time Machine varmış gibi, kendi diskimizin boş alanı yedekleme için kullanılabiliyor.


“Local Snapshots” (Yerel Enstantaneler) adı verilen bu sistem sayesinde, böylece kısıtlı da olsa, en azından birkaç gün önce sildiğimiz, ya da değiştirdiğimiz dosyalara ulaşabiliyoruz. Günler boyunca hiç yedekleme yapmamaktansa, kısıtlı da olsa birkaç günlük yedeğimizin olması çok daha faydalı olur.

Local Snapshots nasıl çalışıyor?

Taşınabilir Mac’lerde (MacBook, MacBook Air, MacBook Pro) Time Machine’i aktif hale getirdiğimiz zaman, “Local Snapshots” da aktif hale geliyor. Time Machine’de olduğu gibi, yine saatlik olarak yedeklemeler arka planda gerçekleşiyor. Menü çubuğundaki Time Machine ikonunda bu yedekleme yapılırken herhangi bir değişim görülmüyor.



Yerel alınan bu saatlik enstantaneler (snapshots) düzenli olarak günlük, ve sonrasında da haftalık olarak sıkıştırılıyor ya da bir diğer deyişle yoğunlaştırılıyor. Böylece diskimizde çok daha az yer işgal ediyor.

Ama bu şekilde diskim çabucak dolmaz mı? Ben yer kaybetmek istemiyorum.

Eğer diskimizde boş yer azalırsa, bu yedekler önce alınmamaya başlıyor, sonra da hala yer sıkıntısı devam ediyorsa, otomatik olarak sondan başa doğru silinmeye başlıyor. Eğer yer sıkıntımız devam ediyorsa, tüm yerel yedeklemeler (enstantaneler) de silinebiliyor. Diskimizde yeniden yeterli alan oluşursa da, bu yedeklemeler yeniden alınmaya başlıyor.
Böylece aslında gerektiğinde tüm alanı geri alabildiğimiz için, bu özellik diskimizde bizim için hiç bir kayıp ya da gereksiz doluluk yaratmıyor.

Bu yerel enstantanelere nasıl ulaşabiliyorum?

Time Machine’i çalıştırdığımızda karşımıza gelen uzaya benzeyen ekranda Finder pencelerini görebiliyoruz. Bu ekranda sağ tarafta yedeklerimizin ne zaman alındığınıgörebiliyor, Mac’imizin o günkü dosyalarına ulaşabiliyoruz.
İşte bu ekranda, sağ tarafta pembe renkteki çubuklar harici diskimize alınan yedekleri gösteriyor. Gri renkteki çubuklar ise yerel diskimize, yani Mac’imize alınan yedekleri gösteriyor.


Eğer yedeklerimizi aldığımız harici diskimiz Mac’imize bağlı değilse, buradaki pembe çubukları silik olarak görüyoruz.

Mac’imde ne kadar yerel yedekleme yapıldığını nereden görebiliyorum?

Yerel alınan bu yedekleri (enstantane) görmek için sol üstteki Apple menüsünden “Bu Mac Hakkında”yı seçiyor, ve açılan pencerede “Daha fazla bilgi” butonuna tıklıyoruz.
Karşımıza gelen pencerede ise üstteki menüden “Depolama” sekmesini seçerek Mac’imizin diskinin içerisindeki tüm dosya tiplerinin kapladığı alanı görebiliyoruz.
Bu ekranda gördüğümüz renkli çubuğun yeşil rengin sağında görünen pembe/mor renkteki kısım yedeklemelerin kapladığı alanı gösteriyor.


Aman karıştırmayın, soldan ikinci olarak görünen koyu mor renk Mac’imizdeki “Filmler”in kapladığı alan..
Tekrardan hatırlatmak istiyorum, Mac’imizde yer azaldıkça bu yerel yedeklemeler kendi kendilerine siliniyorlar. Bu yüzden yer kaybetmiş oluruz.

Gerçekten işe yarıyor mu bu?

Aslında yedekleme söz konusu olduğu zaman, kullandığımız diskin içerisine yedekleme yapmak çok ama çok yanlış bir yöntem. Çünkü diskimize bir şey olduğunda, ya da Mac’imizin başına bir şey geldiğinde yedeklerimiz de erişilemez oluyor.
Ancak bu durumda, “Local Snapshots” tam bir yedekleme çözümü değil. Time Machine ile harici diskimize yaptığımız yedeklemeler için tamamlayıcı bir rol üstleniyor. Böylece 10 gün boyunca Time Machine ile yedekleme yapmamış olsak dahi, diskimizin bir köşesinde ufak da olsa yedeklerimiz oluşuyor.

Böylece hem ufak sorunlarımızı çözme imkanımız oluyor, hem de harici diskimiz olmadan da verilerimizi bir nebze olsun daha iyi korumuş oluyoruz.
Önemli bir not : Ancak unutmamak gerekiyor, bu işlem bir yandan verilerimizi korurken, bir yandan da sildiğimiz ya da silmek istediğimiz kritik öneme sahip ya da gizlilik derecesi olan dosyaların diskimizde tutulmasına ve geri getirilebilmesine de olanak sağlıyor.


Handoff nedir?Nasıl kullanılır?




Handoff nedir?

Handoff, Mac’te kullandığımız bir uygulamayı iPhone veya iPad’e paslayabilmemizeveya bu cihazlarda kaldığımız yerden kullanmaya devam edebilmemize imkan veren bir özellik, ya da tam tersi şekilde iPhone veya iPad’den Mac’imize…
Handoff’un günlük işlerimi yaparken ne kadar çok ihtiyacım olan bir özellik olduğunu, kullanmaya alıştıkça daha da iyi anlıyorum. Peki ne işime yarıyor? Hangi durumlarda Handoff’u kullanabiliyoruz, gelin birkaç örnekle anlatmaya çalışayım.

Handoff ne işe yarar?

E-posta / Mail
Mac’imde yazmaya başladığım bir e-postayı iPhone’umda yazmaya devam edebiliyor, masamdan kalkmış olsam dahi yolda tamamlayıp gönderebiliyorum. Ya da tam tersi, yolda iPhone’umda yazmaya başladığım bir e-postayı masama oturduğum gibi Mac’imde görebiliyor ve tamamlayabiliyorum.


Safari
Bazen iPhone’da açtığım bir web sayfasına masaüstü görünümünde göz atmak isteyebiliyorum. Ya da tam tersi, Mac’imde ziyaret ettiğim bir sayfayı aslında iPhone’da görüntülemem gerekebiliyor. Bu durumda o adresi kopyala / yapıştır, kendine mail at gibi can sıkıcı bir şekilde kendime göndermek yerine, Handoff sayesinde birkaç saniyede iki cihaz arasında geçiş yaparak görüntüleyebiliyorum.




Aslında bunlar oldukça basit ve Handoff için oldukça temel, hatta ilkel diyebileceğimiz örnekler. Ancak hakkını yemeyelim, oldukça işe yaradıklarını da itiraf etmem gerekiyor.
Fakat bunlar bile Handoff’un potansiyeli hakkında bize ipuçları veriyor. Apple’ın “devamlılık” adını verdiği özellikler arasında yer alan Handoff, gelecekteki güncellemelerle birlikte bize çok daha yüksek bir verimlilik sağlayacak ve Apple cihazlarının birlikte çalışma deneyimini bir adım daha ileriye taşıyacak gibi görünüyor.

Kullanmak için ne yapmak gerekir?

Peki gelelim Handoff’u nasıl kullanabileceğimize… Önce cihazlarımızın Handoff’u desteklediğinden emin olmamız gerekiyor, çünkü Handoff’u kullanabilmek için:
  • Cihazlarımızın aynı kablosuz ağa bağlı olması
  • Bluetooth 4.0 destekliyor olması
  • iOS 8 ve Yosemite yüklü olması
  • ve aynı iCloud hesabını kullanıyor olmamız gerekiyor.


Tam bir liste paylaşmak gerekirse, Handoff’u aşağıdaki cihazlar ve daha yenileri destekliyor:
Mac’ler
  • MacBook Air (2012 Ortası ve sonrası)
  • MacBook Pro (2012 Ortası ve sonrası)
  • iMac (2012 Sonu ve sonrası)
  • Mac mini (2012 sonu ve sonrası)
  • Mac Pro (2013 Sonu)
iOS cihazları
  • iPhone 5 veya sonraki modeller
  • iPad (4. nesil), iPad Air, iPad Air 2
  • iPad mini, Retina ekranlı iPad mini, iPad mini 3
  • iPod touch (5. nesil)
iOS ve Mac cihazlarımız arasında Handoff’u kullanabilmek için öncelikle birkaç ayarı yapmamız gerekiyor.
iOS
Ayarlar > Genel > Handoff ve Önerilen Uygulamalar içerisinden “Handoff”u aktif hale getiriyoruz.



Mac
Sistem Tercihleri > Genel içerisinden aşağıda yer alan “Bu Mac ile iCloud aygıtlarım arasında Handoff’a izin ver” seçeneğini işaretliyoruz.


Nasıl kullanılır? Kullanım örnekleri

Handoff’u aktif hale getirdikten sonra artık geriye kullanması kalıyor. Ne yazık ki her uygulama henüz Handoff’u desteklemiyor. Mail, Safari, Takvim, Harita, Pages, Keynote, Numbers gibi uygulamalar destekleyen uygulamalar arasında yer alsa da, umuyorum ki gelecekte daha fazla uygulama da Handoff’u destekleyecektir.
Handoff’u kullanmak içinse pek bir şey yapmaya gerek yok, Mac’te Safari’de bir sayfayı açtıktan sonra elimize iPhone’umuzu aldığımızda karşımızda şöyle bir ekran göreceğiz :


Bu ekranda sol alt köşedeki Safari ikonundan tutarak yukarıya çektiğimizde Mac’imizdeki sayfa iPhone’umuzda açılacak.Ya da kilit ekranında değilsek, Home tuşuna 2 defa bastıktan sonra en soldaki ekrana geçerek yine Safari’deki sayfaya ulaşabiliyoruz.


Ya da tam tersini yapmak istersek, destekleyen uygulamalardan biri olan Harita uygulamasını iPhone’da açtıktan sonra Mac’imizde bu haritaya göz atmak istediğimizde, yapmamız gereken şey Dock’un en solunda beliren Harita ikonunatıklamak.




Ya da alternatif olarak command-Tab kısayolunu kullanarak yine en solda yer alan Harita uygulamasını seçebiliyoruz.



Mac ve iOS cihazlarımız arasında Handoff’u kullanarak bu şekilde geçiş yapabiliyoruz. Uygulamalar değişse de, geçiş yapmak yukarıda paylaştığım gibi yapılıyor, ve ek bir şey yapmaya gerek kalmıyor.

Handoff çalışmıyor mu? Arada bir mi çalışıyor? Bazı sorunlar için çözüm önerileri…

İşler teoride kusursuz gibi görünse de, Handoff pratikte her zaman bu kadar sorunsuz çalışmıyor. Bazen uygulamalar görünmeyebiliyor, bazen tıklansa da açılmayabiliyor. Bu gibi durumlar için aşağıdaki yöntemleri denemek işe yarayabilir:
  • Cihazların aynı kablosuz ağda olduğunu kontrol edin
  • Handoff için kullanmaya çalıştığınız uygulamayı kapatın ve yeniden açın
  • Handoff’u kapatın ve yeniden aktif hale getirin
  • Bluetooth’u kapatın ve yeniden açın
  • iCloud’dan çıkış yapın ve tekrar giriş yapın
  • Mac’inizi yeniden başlatın
  • iPhone veya iPad’inizi yeniden başlatın

2 Şubat 2017 Perşembe

LaunchPad Nedir?Ne İşe Yarar?


Launchpad nedir?

iOS ailesi ile daha önce tanışmış olanlar için oldukça tanıdık gelecek olan Launchpad, iPhone’daki (ya da iPad, iPod Touch) gibi tüm uygulamalarımızı Mac’imizin ekranına sıralıyor. Böylece uygulamalarımıza kolayca ulaşabiliyor, dilediğimiz gibi organize edebiliyor, klasörleyebiliyor ve elbette silebiliyoruz.

Launchpad’i çalıştırmak…

Launchpad’i kullanmak için elbette öncelikle çalıştırmamız gerekiyor.Apple, bunun için bize birden fazla yöntem sunuyor:


Trackpad’i kullanarak Launchpad’i çalıştırmak için baş parmağımızı ve 3 parmağımızı daha Trackpad üzerine yerleştiriyoruz ve parmaklarımızı birbirlerine yaklaştırıyoruz.


  • Sıcak Köşeler’i kullanarak
Launchpad’i Sıcak Köşeler’i (Hot Corners) kullanarak çalıştırmak

Launchpad’de gezinmek…

Uygulamalarımızı iOS gibi görüntüleyebiliyorsak, aynı şekilde de aralarında gezinebilmeliyiz değil mi?Launchpad’de ekranın altında, yine iOS’te olduğu gibi sayfa sayısını ve hangi sayfada olduğumuzu gösteren ikonlar mevcut.


Klavye, fare ya da Trackpad sayesinde uygulama dolu ekranlar arasında kolayca geçişyapabiliyoruz.

Uygulamaları düzenlemek…

Benzer şekilde, Launchpad’deki uygulamalarımızı da kolayca düzenleyebiliyoruz. Bir uygulamanın üzerine tıklayıp biraz beklediğimiz zaman uygulamalarımız hareketlenmeye başlıyor. Yerini değiştirmek istediğimiz bir uygulamayı sürükleyip yeni yerine bırakabiliyoruz. Diğer uygulamalar kendilerine buna göre düzenliyorlar.


Eğer uygulamalardan oluşan bir klasör yaratmak istersek, bir uygulamayı diğerinin üzerine getiriyoruz. Böylece bir klasör oluşuyor ve iki uygulama da bu klasör içerisinde yer alıyor.




Launchpad’e uygulama eklemek…
Launchpad’e uygulama eklemek için 2 yöntemimiz var:
1. Mac App Store’dan indirdiğimiz tüm uygulamalar direkt olarak Launchpad’e ekleniyor. Böylece Dock’taki düzen bozulmadan tüm uygulamalarımızı görebiliyoruz. Eğer istersek bir uygulamayı tutup sürükleyerek Dock’a da ekleyebiliyoruz.

2. Mac App Store’da yer almayan, ya da Mac App Store’dan yüklemediğimiz uygulamalarımızın da Launchpad’de yer alması için bu uygulamaları “Uygulamalar” (Applications) klasörümüze ekliyoruz. Böylece bu klasör içerisindeki uygulamalar da Launchpad’e ekleniyor.

Uygulamaları Launchpad’den silmek…

iOS’te olduğu gibi, üzerine bir süre basılı tuturak hareketlendirdiğimizuygulamalardan bazılarını, sol üst kısımlarındaki çarpı işaretine tıklayarak silebiliyoruz.


Ancak “sadece Mac App Store’dan indirdiğimiz uygulamaları” Launchpad içerisinden silebiliyoruz. Diğerlerinin üzerinde bu çarpı işaretini göremiyoruz.

Launchpad’in yapamadıkları…

Uygulamaları düzenlerken belki de aklımıza ilk gelen soru “Launchpad’e farklı klasörler, dosyalar da ekleyebilir miyim?” olabilir. Ancak ne yazık ki Launchpad sadece uygulamalarımız için… Bu sebeple uygulamalarımız ve onlardan oluşan klasörlerimiz dışında Launchpad’e farklı bir şey ekleyemiyoruz. Böylece Launchpad sadece uygulamalarımız için ayrılmış özel bir şey olarak kalıyor.