25 Aralık 2016 Pazar

Mac Bilgisayarlarının Kullanımı Üzerine Anahtar Bazı Bilgiler




– Mac’lerde her programın ayrı bir menü çubuğu yoktur. Tek bir menü çubuğu vardır. Programlar aktive edilince menü çubuğunun içeriği de değişmektedir. (Bu tasarımda menü çubukları toplamda daha az yer kaplamış oluyor)
– Mac bilgisayarlarındaki fare geleneksel olarak tek tuşludur. Ancak bunlara PC’lerdeki fareler bağlanabilir bu durumda sağ tuş da kullanılabilmektedir. Tek tuşlu farede sağ tuş etkisi yaratmak için Control + Click yapılır.
– Mac’lerde Del tuşu yoktur. Del etkisi yaratmak için fn + Backspace ya da Cmd + BackSpace kullanılır.
– Mac’lerde Page Up , Page Down, Home ve End tuşları yoktur. Bunların yerine fn ve ok tuşları kullanılır.
– Mac’lerdeki kombine tuşları şunladır:
Command ⌘ Shift ⇧ Option ⌥ Control ⌃ Caps Lock ⇪ Fn
– Cmd (Command) tuşu PC’lerdeki Control tuşuna yakın bir işleve sahiptir. Örneğin Cut, Copy, Paste için Cmd + X, Cmd + C ve Cmd + V tuşlaru kullanılır.
– Yeni Mac dizi üstü bilgisayarlara track pad’ler vardır. Bunlarda çok dokunuşlu (multitouch) el mimikleri (gestures) uygulanabilmektedir. Ayrıca Mac’ler için “Magic Mouse”lar da piyasaya sürülmüştür. Track Pad’teki el mimikleri şunlardır:
– Program icon’unu masaüstüne yerleştirip tıklamak yerine Mac’lerde Cmd + Backspace ile Spotlight yaygın olarak tercih edilmektedir.
– Farenin sağ tuşuna tıklama (Apple terminolojisine göre secondary click) iki parmakla tıklama ile yapılır. (Ya da kntrl + tek tıklama)
– Yukarı ve aşağı kaydırma için iki parmak yukarı aşağı hareket ettirilir.
– Tarayıcılarda olduğu gibi önceki sayfa ve sonraki sayfaya gitmek için iki parmak sola sağa hareket ettirilir.
– Zoom In ve Zoom Out için iki parmak açılır ve kapatılır (pinch işlemi, mobil aygıtlarda olduğu gibi)
– fn + 11 masaüstünü görüntülemekte kullanılır.
– Pencereleri taşımak için Tıklama + sürükleme işlemi yapılır.
– Resimleri iki parmak hareketiyle döndürülebilmektedir.
– Alttaki görev çubuğunun sağında minimize edilmiş ana pencereler bulunur. Sol tarafta uygulama listesi vardır (bunlar değiştirilebilir.) Buradaki uygulamaların altında siyah nokta olanlar çalışan uygulamaları belirtmektedir.
– Finder Windows sistemlerindeki Windowds Explorer gibidir.
– Pencerelerin icon’ları Windows sistemlerinin tersine pencerenin sol tarafında bulunmaktadır.
– Mac OS X sistemleri Snow Leopard’la birlikte tam POSIX uyumuna kavuşmuştur. Yani komut satırına (terminal) geçildiğinde UNIX/Linux sistemlerindeki standart komutlar buradan uygulanabilir. Yine biz Mac OS X sistemlerinde C programlama dilinde çalışıyorsak POSIX fonksiyonlarını (open, read, write, fork, …) buradan kullanabiliriz.
– Mac OS X sistemlerinde kullanıcılar masaüstüne çok fazla şey yerleştirme gereksinimi duymazlar. Programlar genellikle “Uygulamalar” klasörünün içerisindedir ve Spotlight Search (Cmd + Space) ile aranarak çalıştırılırlar.