31 Aralık 2016 Cumartesi

Yeni MacBook'taki TouchBar Nedir,Ne İşe Yarar?


Apple'ın "Hello Again" etkinliğinde tanıtılan yeni MacBook Pro'nun yepyeni özelliği olan TouchBar nedir,ne işe yarar,detaylı olarak açıklıyoruz.


Apple'ın yepyeni özellikleriyle dikkat çeken MacBook Pro modelinde kullandığı yepyeni özelliği TouchBar, klavyenin üzerine yerleştirilen fonksiyon tuşlarının yerini alan dokunmatik Retina panel olarak dikkat çekiyor. Peki bu TouchBar tam manasıyla nedir? Ne işe yarar?

TouchBar Nedir?

Apple'ın yeni nesil MacBook Pro modellerinde kullandığı TouchBar, önceki nesil MacBook modellerinde bulunan fonksiyon tuşlarının yerini alan bir ekran paneli olarak dikkat çekiyor. Apple'ın retina ekran teknolojisine sahip olan TouchBar, Mac'te bulunduğunuz herhangi bir ekran ve programa göre kısayollar sunan muhteşem bir özellik diyebiliriz.


TouchBar'da Neler Yapabilirim?

TouchBar, çoklu dokunma desteği sunan gelişmiş bir kısayol paneli olarak adlandırılabilir. kendi isteğinize göre düzenlemeler ve kısayol atamaları yapabildiğiniz TouchBar'da örneğin Fotoğraflar'a girdiğinizde kırpma, döndürme, diğer fotoğraflara göz atma vb detaylar direkt olarak TouchBar üzerine geliyor. Böylece birçok uygulama ve arayüzde tam ekran deneyimini yaşarken olması gereken kısayollar TouchBar üzerinde yer alıyor.

Touch ID Desteği!


TouchBar'da bir diğer yenilik olarak Touch ID desteği de bulunuyor. Barın sağ köşesinde bulunan Touch ID bölümü, hem MacBook Pro'yu açıp kapamanıza yararken hem de iPhone ve iPad'ın Touch ID özelliğini direkt olarak MacBook'a taşıyor. Aynı zamanda çoklu profil desteği sunan bu bölümde, eşiniz ile ortak kullandığınız MacBook'unuzda sadece parmak izinizi okutarak kendi masaüstünüze ve geçiş yapabileceksiniz.



TouchBar Önemli Bir Ayrıcalık Mı?

Açıkcası "aman aman" denecek bir artısı bulunmayan MacBook Pro'nun TouchBar'ı en önemli özellik olarak sunması, biraz garip bir durum. Apple fanlarının allayıp pullayacağı bu özelliği şahsen "devrimsel bir yenilik" olarak görmüyorum. Uygulama kısayollarını 3-4 tuş kombinasyonu yerine bir dokunmatik panele atayan TouchBar, oldukça kullanışlı olmasına rağmen önemli bir ayrıcalık gibi lanse etmek klasik olarak Apple'ın bir taktiği olabilir. Fakat kullanımına alıştıktan sonra işinize fazlasıyla yarayacağı kesin.







Kaynak : Webtekno.com

iPhone 7 : Yeniden Başlamaya Zorlama, Kurtarma Modu ve DFU Modu


iPhone 7’deki Ana Ekran (Home) tuşu artık mekanik olmadığı ve bunun yerine aslında hareket etmeyen, yazılım ile titreşimleri sağlanan bir buton olduğu için iPhone’u yeniden başlamaya zorlama, kurtarma ve DFU modlarına geçme işlemleri de eskisinden farklı şekilde çalışıyor.Tuş kombinasyonlarında Home tuşu yerine ses kısma tuşunu kullanıyoruz.

iPhone’u Yeniden Başlamaya Zorlama

Yeniden başlamaya zorlama veya “hard reset” olarak da kullanabileceğimiz bu işlem, iPhone bir şekilde kilitlendiğinde ya da normal olarak kapatamadığımızda başvurabileceğimiz bir yöntem.
iPhone 6s ve öncesinde Ana Ekran ve Uyut/Uyandır düğmelerine basıyorken, iPhone 7’de artık bu kısayol farklı.
iPhone 7 veya iPhone 7 Plus’ı yeniden başlamaya zorlamak için Uyut/Uyandır ve Sesi Kıs düğmelerine aynı anda basıp Apple logosunu görünceye kadar en az on saniye basılı tutmamız gerekiyor.

NOT : Bu işlemi yaparken ekranda ses değişim ekranı görünüyor. Ancak bu, işlemi veya sonucu etkilemiyor.

iPhone’u Kurtarma Moduna Geçirme

Adım 1: iPhone 7’mizi Mac’imize Lightning kablosu ile bağlıyoruz.
Adım 2: Uyut/Uyandır ve Sesi Kıs düğmelerine aynı anda basıp ekran kararana kadar basılı tutuyoruz. Apple logosu göründükten sonradüğmelere basılı tutmaya devam ediyoruz.
Adım 3: iPhone ekranında “iTunes’a Bağla” mesajı görünene kadar düğmelere basmaya devam ediyoruz. Mesajı görünce bırakıyoruz.
Adım 4:  iTunes’u açıyoruz ve cihazımızın kurtarma modunda olduğu mesajını görüyoruz.

iPhone’u DFU Moduna Geçirme

Ufak da olsa yukarıdakinden farklı bir işlem gerekiyor DFU moduna geçmek için:
Adım 1: iPhone 7’mizi Mac’imize Lightning kablosu ile bağlıyoruz.
Adım 2: Uyut/Uyandır ve Sesi Kıs düğmelerine aynı anda basıp 10 saniye basılı tutuyoruz. Apple logosu göründükten sonra butonlara basılı tutmaya devam ediyoruz.
Adım 3: Uyut/Uyandır düğmesini bırakıyor, ama Sesi Kıs düğmesine 10 saniye daha basılı tutmaya devam ediyoruz.
Kurtarma modundan farklı olarak iPhone 7’nin ekranında bu sefer hiç bir şey olmaması gerekiyor.
Adım 4:  iTunes’u açıyoruz ve cihazımızın kurtarma modunda olduğu mesajını görüyoruz.

Kurtarma veya DFU modundan iPhone nasıl çıkarılır?

Eğer iPhone’umuzda bir sorun yoksa Kurtarma veya DFU modundan çıkmak da zor değil ;
Uyut/Uyandır ve Sesi Kıs düğmelerine aynı anda basıp ekran kararana kadar basılı tutuyoruz. Apple logosu göründükten sonra düğmeleri bırakıyoruz.


Kaynak : SihirliElma.com

Apple TV Hakkında




Yeni Apple TV, Apple CEO'su Tim Cook, herkesin ihtiyacı olan ürünün güçlü donanım, modern arayüz, geliştirici araçları ve uygulama mağazasını barındıran yeni bir cihaz olduğunu açıkladı. Böyle bir ürün ile TV'lerin akıllı hale geleceğini belirten CEO, sözü başkan yardımcısı Eddy Cue'ye bıraktı.


Yeni kumanda, yeni özelliklerin merkezi


Apple TV'nin ilk dikkat çekici özelliklerinin başında yeni uzaktan kumanda bulunuyor. Çünkü yeni kumanda Apple TV'nin yeni özellikleri çerçevesinde tasarlanmış ve tüm özelliklerin merkezi konumunda. Dokunmatik bir yüzeye sahip kumanda üzerinde klasik ayar butonlarının yanısıra Siri'ye kolayca ulaşmak için atanmış bir tuş da bulunuyor. Lightning portundan şarj edilebilen yeni kumanda 3 aylık kullanım ömrü sunuyor. Kumandanın bir diğer özelliği ise bir gamepad görevi görmesi. Yeni kumanda Oyuna göre farklı işlevlere sahip olabiliyor. Hareket sensörü içeren kumanda Wii'nin Nunchuck'u gibi kullanılabiliyor.

Her şeyi Siri'den isteyin


Apple TV'nin yenilikleri arasında Siri'nin yeri de oldukça büyük. Sesli kişisel asistan yeni cihazın tüm özelliklerini kullanabiliyor. Siri'den bir film aramasını, filmi oynatmasını, bir uygulama açmasını, oynat, duraklat, durdur gibi işlevleri yerine getirmesini ve daha fazlasını isteyebiliyorsunuz. 

Apple TV'ye özel App Store


Apple TV'yi eski konumundan çıkartarak bambaşka bir cihaz haline getiren en önemli özellik ise App Store desteği. Binlerce uygulama geliştiricinin tvOS işletim sistemine özel geliştirdiği uygulamalar App Store içerisinde yerini alacak. Oyunlardan yaşam stiline, çizgi eğlenceden üretkenliğe birçok alanda yeni uygulama artık TV ekranından size ulaşacak.

Apple Music de Apple TV'de


Yeni cihazın ana damarlarından bir diğeri de tabii ki iTunes Store. Yeni Apple TV'de iTunes Store da elden geçirilmiş. İçeriklere Siri desteği ile kolayca ulaşılabildiği gibi iTunes Store'un önerileri de yeni içerikler keşfetmenizi kolaylaştırıyor. iTunes'un yanı sıra, Apple'ın abonelik tabanlı Apple Music servisi de Apple TV'de yerini alan uygulamalar arasında.


Teknik özellikler neler?


Apple TV'nin donanımsal özellikleri de önceki nesillerden oldukça farklı. tvOS işletim sistemi üzerinde şekillenen cihazda 64 bit A8 işlemci tercih edilmiş. Bluetooth 4.0 ve MiMO Teknolojili 802.11ac Wi-Fi ve kızılötesi alıcı yer alıyor. Cihazda ethernet ve HDMI kapılar bulunuyor.

Kaynak : ShiftDelete.Net

28 Aralık 2016 Çarşamba

Mac‘inizde Ekran Resmi Alma


Ekranınızın tamamının veya bir kısmının ekran resmini alabilirsiniz. Ekran resimleri, masaüstünüze .png dosyası biçiminde otomatik olarak kaydedilir.

Ekranınızın tamamının ekran resmini alma
  1. Komut (⌘)-Shift-3 tuş birleşimine basın.
  2. Ekran resmini masaüstünüzde .png dosyası olarak bulabilirsiniz.




Ekranınızın bir kısmının ekran resmini alma
  1. Komut-Shift-4 tuş birleşimine basın. İmleç artı işaretine dönüşür.
  2. Artı işaretini ekran resmini almaya başlamak istediğiniz noktaya taşıyın.
  3. Bir alan seçmek için artı işaretini sürükleyin. Sürüklerken seçimin hareket yönünü değiştirmek için Shift tuşunu, Option tuşunu veya Boşluk çubuğunu basılı tutabilirsiniz.

  1. İstediğiniz alanı seçtikten sonra farenizi veya izleme dörtgeni düğmesini bırakın. İşlemi iptal etmek için düğmeyi bırakmadan önce Escape (esc) tuşuna basın.
  2. Ekran resmini masaüstünüzde .png dosyası olarak bulabilirsiniz.

Bir pencerenin ekran resmini alma
  1. Komut-Shift-4 tuş birleşimine basın. İmleç artı işaretine dönüşür.
  2. Boşluk çubuğuna basın. İmleç kamera işaretçisine dönüşür.
  3. Kamera işaretçisini vurgulamak istediğiniz pencerenin üzerine getirin.
  4. Farenizi veya izleme dörtgeninizi tıklayın. İşlemi iptal etmek için tıklamadan önce Escape (esc) tuşuna basın.
  5. Ekran resmini masaüstünüzde .png dosyası olarak bulabilirsiniz.



Bu özellik, Finder pencerelerinde ve çoğu uygulama penceresinde işe yarar.

Bir menünün ekran resmini alma

  1. İçeriğini görüntülemek üzere menüyü tıklayın.
  2. Komut-Shift-4 tuş birleşimine basın. İmleç artı işaretine dönüşür.
  3. Menüyü seçmek için artı işaretini sürükleyin.
  4. Fare veya izleme dörtgeni düğmesini bırakın. İşlemi iptal etmek için düğmeyi bırakmadan önce Escape (esc) tuşuna basın.
  5. Ekran resmini masaüstünüzde .png dosyası olarak bulabilirsiniz.

Başlık hariç tüm menünün ekran resmini alma

  1. İçeriğini görüntülemek üzere menüyü tıklayın.
  2. Komut-Shift-4 tuş birleşimine basın. İmleç artı işaretine dönüşür.
  3. Boşluk çubuğuna basın. İmleç kamera işaretçisine dönüşür.
  4. Kamera işaretçisini vurgulamak istediğiniz menünün üzerine getirin.
  5. Farenizi veya izleme dörtgeninizi tıklayın. İşlemi iptal etmek için tıklamadan önce Escape (esc) tuşuna basın.
  6. Ekran resmini masaüstünüzde .png dosyası olarak bulabilirsiniz.



26 Aralık 2016 Pazartesi

iPhone'da iOS Güncelleme Uyarıları Nasıl Kapatılır?






iOS'taki güncelleme uyarılarından sıkıldınız mı? iPhone veya iPad'de jailbreak yapılmadan iOS OTA güncellemelerini nasıl devre dışı bırakacağınızı rehberimizden öğrenebilirsiniz.

Apple'ın iOS 5 ile birlikte sunduğu cihaz üzerinden güncelleme (OTA) özelliği bir çok kişinin işini kolaylaştırıyor. Artık iTunes'a ihtiyaç duymadan güncellemeleri cihaz üzerinden alabiliyoruz. Fakat bazı kullanıcılar (özellikle jailbreak bekleyenler) için güncelleme uyarıları rahatsız edici olabilir. Bu özelliği devre dışı bırakmak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

1. Adım


iOS cihazınızdan Safari'yi açın.

2. Adım


Safari'nin adres satırına bu GitHub bağlantısını yapıştırın: hikay.github.io/app/NOOTA.mobileconfig

3. Adım


Bir profil yüklemeniz istenecek. Adımları takip ederek profili yükleyin.

4. Adım


Cihazınızı yeniden başlatın.

5. Adım


Ayarlar> Genel> Yazılım Güncelleme'ye gidin ve yeni güncellemeleri kontrol edin. Cihazınız iOS'un hangi versiyonunda olursa olsun güncel olduğu uyarısını alacaksınız.





Bunun nedeni, yüklediğiniz profilin cihazınızı aslında tvOS beta programına kaydetmesidir. tvOS ile ilgili bir güncelleme olsa da cihazınız bu uyarıyı vermeyecektir.
iOS güncellemelerini tekrar almak istediğinizde profili silerek cihazı yeniden başlatmanız yeterli.


Kaynak : ShiftDelete.Net

25 Aralık 2016 Pazar

Mac Bilgisayarlarının Kullanımı Üzerine Anahtar Bazı Bilgiler




– Mac’lerde her programın ayrı bir menü çubuğu yoktur. Tek bir menü çubuğu vardır. Programlar aktive edilince menü çubuğunun içeriği de değişmektedir. (Bu tasarımda menü çubukları toplamda daha az yer kaplamış oluyor)
– Mac bilgisayarlarındaki fare geleneksel olarak tek tuşludur. Ancak bunlara PC’lerdeki fareler bağlanabilir bu durumda sağ tuş da kullanılabilmektedir. Tek tuşlu farede sağ tuş etkisi yaratmak için Control + Click yapılır.
– Mac’lerde Del tuşu yoktur. Del etkisi yaratmak için fn + Backspace ya da Cmd + BackSpace kullanılır.
– Mac’lerde Page Up , Page Down, Home ve End tuşları yoktur. Bunların yerine fn ve ok tuşları kullanılır.
– Mac’lerdeki kombine tuşları şunladır:
Command ⌘ Shift ⇧ Option ⌥ Control ⌃ Caps Lock ⇪ Fn
– Cmd (Command) tuşu PC’lerdeki Control tuşuna yakın bir işleve sahiptir. Örneğin Cut, Copy, Paste için Cmd + X, Cmd + C ve Cmd + V tuşlaru kullanılır.
– Yeni Mac dizi üstü bilgisayarlara track pad’ler vardır. Bunlarda çok dokunuşlu (multitouch) el mimikleri (gestures) uygulanabilmektedir. Ayrıca Mac’ler için “Magic Mouse”lar da piyasaya sürülmüştür. Track Pad’teki el mimikleri şunlardır:
– Program icon’unu masaüstüne yerleştirip tıklamak yerine Mac’lerde Cmd + Backspace ile Spotlight yaygın olarak tercih edilmektedir.
– Farenin sağ tuşuna tıklama (Apple terminolojisine göre secondary click) iki parmakla tıklama ile yapılır. (Ya da kntrl + tek tıklama)
– Yukarı ve aşağı kaydırma için iki parmak yukarı aşağı hareket ettirilir.
– Tarayıcılarda olduğu gibi önceki sayfa ve sonraki sayfaya gitmek için iki parmak sola sağa hareket ettirilir.
– Zoom In ve Zoom Out için iki parmak açılır ve kapatılır (pinch işlemi, mobil aygıtlarda olduğu gibi)
– fn + 11 masaüstünü görüntülemekte kullanılır.
– Pencereleri taşımak için Tıklama + sürükleme işlemi yapılır.
– Resimleri iki parmak hareketiyle döndürülebilmektedir.
– Alttaki görev çubuğunun sağında minimize edilmiş ana pencereler bulunur. Sol tarafta uygulama listesi vardır (bunlar değiştirilebilir.) Buradaki uygulamaların altında siyah nokta olanlar çalışan uygulamaları belirtmektedir.
– Finder Windows sistemlerindeki Windowds Explorer gibidir.
– Pencerelerin icon’ları Windows sistemlerinin tersine pencerenin sol tarafında bulunmaktadır.
– Mac OS X sistemleri Snow Leopard’la birlikte tam POSIX uyumuna kavuşmuştur. Yani komut satırına (terminal) geçildiğinde UNIX/Linux sistemlerindeki standart komutlar buradan uygulanabilir. Yine biz Mac OS X sistemlerinde C programlama dilinde çalışıyorsak POSIX fonksiyonlarını (open, read, write, fork, …) buradan kullanabiliriz.
– Mac OS X sistemlerinde kullanıcılar masaüstüne çok fazla şey yerleştirme gereksinimi duymazlar. Programlar genellikle “Uygulamalar” klasörünün içerisindedir ve Spotlight Search (Cmd + Space) ile aranarak çalıştırılırlar.

Yeni Bir Mac Bilgisayar Alınca Yapılması Gerekenler


Teknoloji ilerledikçe bilgisayarlarımız eskiyor, gidiyor, yerine yenileri geliyor. Son dönemde çokça tercih edilmeye başlanan Mac bilgisayarlar ve MacBook’lar da çoğu PC kullanıcısının ilk başta yabancılık çekebileceği, farklı cihazlar. Daha önce yeni bir PC alında yapılması gerekenleri farklı başlıklar altında toplamıştık, kullanıcılarımızdan gelen talep üzerine benzer bir yazıyı da OS X işletim sistemiyle çalışan bilgisayarlar için kaleme almaya karar verdik. Yeni bir Mac kullanıcısı olarak, bu farklı dünyanın kendine has özelliklerini ve kolaylıklarını öğrenme zamanı geldi.

Her şeyden önce OS X ile çalışırken işlemlerin büyük çoğunluğunu üstteki menüden yapacağınızı bilin. Sol üst köşedeki elma simgesi değişmeyip, ona basarak sistem ayarları, kullanıcı değiştirme ve bilgisayarı kapatma seçeneklerine ulaşabilirsiniz. Onun yanındaki sekmeler ise kullandığınız programa veya uygulamaya göre değişir ve bütün uygulamaların ayarlarına o menüden uygulamanın adına basarak yapabilirsiniz.
Üst menü haricinde OS X’teki en büyük yardımcımız, en altta bulunan ve Dock adı verilen uygulama menüsü. Bu menünün en solunda her daim Finder ve Launchpad bulunurken, kalanını dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. Hangi uygulamada olursanız olun imleci aşağı götürdüğünüzde karşınıza çıkan Dock, Windows’taki Görev Çubuğu’nun daha şık görünen bir hâli olarak da düşünülebilir.
Şimdi bakalım daha neler varmış:
Finder’a alışın

Windows bilgisayarda dosyalar ve belgeler arasında gezinmemizi sağlayan yapının adı Windows Explorer’dı, aynı şekilde OS X’te de bu işlemleri Finder üzerinden yapıyoruz. Bu dosya yönetim sisteminin alıştığımız Explorer’dan pek bir farkı yok. Tüm klasörler sol menüde dizili bir şekilde karşımıza çıkıyor ve gezintimizi burada yapıyoruz. Bunun dışında kesinlikle elinizin alışması gerektiğini düşündüğümüz bir diğer özellik ise Spotlight arama. Üst menünün sağ tarafında bulabileceğiniz bu aramaya Command+Space tuşu ile ulaşabiliyor, bilgisayarın her yerinde ve hatta kimi zaman internette aradığınız her şeye hızla ulaşabiliyorsunuz. Ek olarak hesaplama ve dönüştürme işlemleri dışında Bing aramasını da Spotlight üzerinden yapmak mümkün. Hemen yan yana olan bu iki tuşu normal kullanımınızın bir parçası haline getirdiğinizde kazanacağınız zamanı hayal bile edemezsiniz.



Trackpad’i öğrenin

Mac bilgisayarlarda kullanımı kolaylaştırmaya yönelik farklı işlemler bulunuyor. Eğer bir MacBook aldıysanız, ilk yapmanız gerekenlerden biri Trackpad’i çözmek olmalı. Farklı parmak sayılarıyla farklı işlemler yapabildiğiniz bu mucize teknoloji, bilgisayarı kullanım şeklinizde önemli değişiklikler sağlayacaktır. Dört parmakla pad’e dokunup sağa veya sola çekerek uygulamalar arasında geçiş yapabilir, iki parmakla sayfalarda aşağı yukarı gezebilir, dört parmağınızı içeri kapatarak Launcher’ı çalıştırabilir, üç parmağınızı yukarı iterek açık uygulamaları görebilirsiniz. Bunlar ve daha fazlasını öğrenmek için Sistem Tercihleri’ne girip İzleme Dörtgeni’ne basarak tüm işlemleri görebilirsiniz.



Her şeyi kendinize göre ayarlayın
Mac bilgisayarlar, Windows’a göre farklı görsel efektler sunabiliyor. Bu Mac de sizin olduğu için, tamamen kendinize göre kişiselleştirebiliyorsunuz. Sistem Tercihleri’ni açın ve buradaki her bir sekmeye girerek tek tek neyin nerede olduğunu ve ne işe yaradığını öğrenin. Anlamadığınız ve değiştirmekte bir fayda görmediğiniz ayarları geçin gitsin. Ancak Genel sekmesi altındaki Seçim Rengi gibi, Masaüstü ve Ekran Koruyucu sekmesi altındaki fotoğraflar gibi, Ses sekmesi altındaki Ses Efektleri gibi farklı ayarları kurcalayarak yeni Mac bilgisayarınızı tamamen kişiselleştirebilirsiniz.
App Store’u keşfedin
OS X bilgisayarlardaki program mantığı nispeten daha farklı. Akıllı telefon ve tabletlerimizde uygulama indirdiğimiz gibi, Mac’te de uygulamaları Apple’ın mağazasından indirebiliyoruz. Dock’ta bulabileceğiniz App Store’a girerek binlerce çeşitli uygulama arasından işinize yarayacağını düşündüğünüz uygulamaları seçin ve tek tıkla bilgisayarınıza yükleyin. Onun dışında program kurmak için yazılımların OS X uyumlu sürümlerini indirip Uygulamalar klasörüne sürüklemek yeterli oluyor.


Safari’ye bir şans verin
OS X’in varsayılan tarayıcısı yıllardır Safari. Apple’a özel bu web tarayıcısı çok çeşitli özellikler sunmasının yanında oldukça basit ve sade bir tarayıcı. Yine de OS X’te Safari olmadan olmaz diye bir şey yok. Tamamen kişisel bir süreç olduğunu düşündüğümüz bu tarayıcı konusunda Safari’ye alışamazsanız, Google Chrome da hazır bir şekilde sizi bekliyor olacaktır. Safari’den nispeten biraz daha hızlı ve en azından tanıdık olduğu için Chrome’un gözümüzde bir adım önde olduğunu belirtelim. Yine de tamamen sizin keyfinize kalmış bir konu.
Yedek alın
Mümkün olan her yerde, her zaman kullanıcıları tüm cihazlarında yedek almaya teşvik ediyoruz. Belki de elektronik cihazları kullanırken yapmamız gereken en sıkıcı işlem olsa da, yedek almak çok ama çok önemli. OS X’te bu işlem için Time Machine’i kullanabilirsiniz. Bilgisayara dışarıdan bir disk bağladıktan sonra, Sistem Tercihleri’nde bulabileceğiniz Time Machine’i açın. Sonrasında karşınıza çıkacak kocaman tuşu Açık konumuna getirin ve belirlediğiniz zaman aralığı için yedeğinizi alın. Sonrasında yine Time Machine’den aldığınız bu yedeğe geri dönebilirsiniz.



iMovie ve GarageBand’de takılın
iMovie ve GarageBand, tüm yeni Mac bilgisayarlarda direkt yüklü olarak geliyor. Apple’ın eğlenceye dayalı ancak profesyonelleri de yanına çeken bu iki uygulaması da öğrenmesi ve bir şeyler oluşturması oldukça keyifli programlar. iMovie için daha fazla sabır gerekse de, bir kez öğrendikten sonra kendi çektiğiniz videolar veya internetten bulunan klipler ile harika kısa hikayeler oluşturabilir, fragmanlar hazırlayabilirsiniz. GarageBand ise tüm kullanıcıların müzik oluşturmasını sağlıyor. Farklı farklı müzik parçalarını, gitar, davul, bas seslerini birbirine karıştırarak kendi şarkılarınızı besteleyebilirsiniz.
Sıra sizde
Yeni Mac bilgisayarınız artık harikalar yaratmanız için sizi bekliyor. İçerisinde daha çok sayıda incelikler ve kolaylıklar bulunduran yepyeni cihazınızda artık yapmanız gereken tek şey keşfetmeye ve öğrenmeye devam etmek. Bir Mac bilgisayar aldığınıza pişman olmayacaksınız.

Kaynak : www.pcworld.com.tr

23 Aralık 2016 Cuma

Mac Kullanıcılarının Mutlaka Bilmesi Gereken 10 Şey


Artık Apple’ın ekosistemindesiniz. Aileye hoşgeldiniz.Yeni Mac’inizin kurulumu ve kullanımı oldukça kolaydır.Mac kullanıcısı olarak bilmeniz gereken bazı şeyler var.

1- Mac’inizin yedekleme planlarını ayarlayın



iCloud’da ne kadar çok sakladığınız önemli değil, Mac’inizi daima yedeklemeniz gerekir. Time Machine (zaman makinası) en kolay yöntemdir ancak sizin için daha iyi çalışabilecek başka yöntemler de var. Seçim siz kalmış.

2- iCloud’a bağlanın


Mac’e geçmenin en iyi sonuçlarından biri,büyük ölçüde iCloud’la senkronize edilen Apple ekosistemidir. Fotoğraflarınıza, belgelerinize, filmlerinize, müzik parçalarına ve daha fazlasına tümüyle iCloud hesabınızla erişebilirsiniz. Bu nedenle, iOS, tvOS ve watchOS verilerinizi senkronize etmek için kullandığınız Apple Kimliğini kullanarak iCloud’da oturum açmanız gerekiyor.

3- iTunes’e giriş yapın



iTunes yeni Mac’inize yüklenmiş olarak gelir. Herhangi bir nedenle, iTunes uygulamasına sahip değilseniz, Apple’dan indirebilirsiniz. ITunes, tüm filmlerinizi, TV şovlarınızı, iBook’larınızı, uygulamalarınızı, müziklerinizi ve daha pek çok şeyi depoladığınız yerdir. Ortamınızı Mac’inizde tutmasanız bile, satın alınan içeriği doğrudan iTunes’dan indirebilirsiniz.

4- E-mail ve takvimi ayarlayın

Mac için pek çok harika e-posta ve takvim uygulaması olmasına rağmen, Mac’inizde kurulu olarak bulunan Posta ve Takvim uygulamalarını ayarlamalısınız. Kısmen, bazı uygulamalar onları senkronize etme noktası (çoğunlukla sadece iCal) olarak kullanıyor. Kurulu olan Posta ve Takvim uygulamaları büyük ihtimalle Apple tarafından desteklenecektir ama 3. parti uygulamaların nereye kadar güncellenmeye devam edeceğini kestirmek zor.

5- Optimized Storage (İyileştirilmiş depolama) ayarını yapın



Apple, Mac’in sabit disk sürücüsünün dolmasını önleyecek harika bir yol geliştirmiştir. Birkaç iCloud senkronizasyon seçeneğinin yanı sıra sağlıklı bir temizleme programı kullanarak, daha önemli dosyalar için sabit sürücünüzde boş alanlar bırakabilirsiniz.

6- Otomatik indirmeleri ayarlayın


Apple düzenli olarak yeni ve müthiş özelliklerle macOS’u günceller. Bazı Mac uygulama geliştiricileri de düzenli güncellemelerle sorunların çözülmesini sağlar. Arka planda çalışacak otomatik indirme işlemlerini ayarlayarak hiçbir şeyi kaçırmamayı garantileyebilirsiniz.

7- Yazıcınızı bağlayın



Klavye, trackpad ve fare gibi çevresel aygıtların hepsi Mac’inizden en iyi şekilde yararlanmak için önemlidir ancak bir yazıcı kurmayı da düşünmelisiniz. Şu anda buna ihtiyacınız olmasa bile, muhtemelen bir noktada ihtiyacınız olacaktır.

8- Uygulamalar ve oyunlar indirin



Apple size Mac’inizde başlamanıza yardımcı olacak pek çok program veriyor ama yine de  verimlilik, eğlence ve daha fazlası için ihtiyaç duyacağınız birçok uygulama App Store’da bulunmaktadır. Mac App Store’da hemen hemen her tür uygulamayı bulabilirsiniz. Bir uygulamayı indirdikten sonra, uygulama Mac App Store’da olduğu sürece Apple kimliğinizle senkronize edilen diğer Mac’lerde kullanılabilir.

9- Sosyal medya hesaplarınızı ayarlayın


Mac’inizde Facebook ve Twitter’da oturum açtığınızda, ayrı bir uygulamaya ihtiyaç duymadan sisteme entegrasyonun avantajından yararlanabilirsiniz. Facebook durumunuzu Siri güncelleyebilir veya Bildirim merkezi’nde Twitter uyarılarını görebilirsiniz. Resimleri tweetleyebilir ve Facebook’ta paylaşabilirsiniz. Facebook ve Twitter’da oturum açmak için Sistem Tercihleri> Kullanıcılar ve Gruplar’ı açın ve sosyal paylaşım ağı hesabınızı seçin. Başlamak için kullanıcı adınız ve şifrenizle oturum açın.

10- Spotlight kullanın



Spotlight, Mac’inizde veya Web’de neredeyse istediğiniz her şeyi bulmak için kullanabileceğiniz bir programdır. Yol tarifi ile Haritalar’ı arayabilir, Terminal penceresi açabilir, sahip olduğunuzu bilmediğiniz araçları bulabilir ve daha pek çok şey yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, Mac ekranınızın sağ üst köşesindeki arama simgesini tıklamak ve bir kelime veya kelime öbeği yazmak. Spotlight, doğru içeriği bulmak için tüm dosyalarınızı, klasörlerinizi, e-postalarınızı ve belgelerinizi arayacaktır. Bu yeterli değilse, Spotlight da tüm bilgisayar sisteminizde ve webde arama yapar.


Kaynak : iMore.com


iPhone, iPad veya iPod ‘dan Silinmiş Bilgileri Nasıl Geri Getirirsiniz?




Çeşitli nedenlerle bazen önemli bilgiler iOS cihazlarımızdan kaybolabilir. Genellikle yanlışlıkla silinmeler veya restore ederken meydana gelebilecek aksilikler, buna sebep olabilir. Burada şunu unutmayalım. Bilgisayardan veya telefondan bir bilgi gerçekte silinmez. Sadece o bilgiye ulaşmak için kullanılan yol silinir. Bir bilginin (resim, video , döküman vs..) tamamen silinebilmesi için üzerine başka bir bilginin yazılması lazım. Hatta çoğu zaman defalarca üzerine bilgi yazılması lazım.

Bazı programlarla, iOS cihazınızdan (iPhone, iPad, iPod) sildiğiniz bir dosyayı geri getirmeniz mümkündür. Ama öncelikle ifade edeyim ki, geri getirmenizi kesin sağlayacak bir program var diyemeyiz. Ama üzerine başka bir veri yazılmadığı sürece, geri getirme şansı vardır.
Eğer cihazınızı yeniden başlatamıyorsanız (veya recovery modda takılıp kaldıysa) en iyi yapacağınız şey, iTunes üzerinden restore etmekten kaçınmak. Bunun yerine yapmanız gereken bilgileriniz silinmeden restore yapmak. Bunun için de bazı programları kullanmamız gerekecek.

iOS cihazınızı son yedekten restore etmek

Eğer elinizdeki son yedek sağlamsa, iTunes üzerinden internetsiz veya iCloud üzerinden internetle restore etmeniz yeterli. Cihazınızı tamamen restore etmek için aşağıdaki yazıyı okuyunuz.

iOS yedeğinden belli-özel bir veriyi geri yüklemek

Eğer iTunes veya iCloud ile belirli bir dosyayı – veriyi geri getirmek istiyorsanız, 3. parti uygulamaları kullanmalısınız. Örneğin,  PhoneRescue Mac ve Windows’a yüklenebilen bir recovery programıdır. 25 farklı veri tipini (Bunların içinde Mesajlar, arama geçmişi, mesaj eklentileri, takvim, notlar, hatırlatıcılar gibi birçok veri var.) , medya verisini (fotoğraf, video) ve uygulama verilerini (WhatsApp, Skype vs..) iOS yedeğinizden geri yükleyebiliyor.
PhoneRescue’ye benzer bir program da Dr. Fone. Aynı şekilde bu program ile de iOS yedeğiniz içinden belirli dosyaları yüklemeniz mümkün.

iPhone, iPad, iPod Touch silinmiş dosyayı kurtarmak (Yedeksiz)

Cihazınızın yedeği yoksa, iOS cihazınızı taratarak, silinmiş dosyaları kurtarabilirsiniz. Eğer üzerine bilgi yazılmamışsai PhoneRescue veya Dr. Fone , silinmiş dosyayı geri getirmenizi sağlayacaktır.
PhoneRescue kullanarak silinmiş bilgileri geri getirme
  1. iOS cihazınızı bilgisayara bağlayın.
  2. PhoneRescue programını çalıştırın ve iPhone, iPad veya iPod Touch’ınızı bulmasını bekleyin. iTunes çalışıyorsa kapatın.
  3. iOS Aygıtından Geri Yükle ( Recover from iOS Device) seçeneğini seçerek İleri (Next)’ye basın.
  4. Geri yüklemek istediğiniz dosya türünü seçin. (resim, video, vs..) ve Scan (Tara) butonuna basın.
  5. PhoneRescue cihazınızı tarayacak ve silinmiş dosyaları listeleyecek. Tarama tamamlandığında, tespit ettiği dosyaların bulunduğu ekran gelecek. Buradan geri getirmek istediğiniz dosyaları seçin ve Recover (Geri yükle) butonuna basın.
Dr. Fone programının çalışması da aşağı yukarı aynı. Bu programların ikisi de ücretli maalesef. PhoneRescue ile satın almadan deneme yapabiliyorsunuz. İki uygulama da iPhone, iPad veya iPod cihazınızdan silinen dosyaları geri getirme konusunda çok kullanışlı.