Bir akıllı telefonda donanımsal özellikler kesinlikle çok önemlidir. Ancak bunun önemi olduğu kadar yazılım tarafındaki başarı da büyük rol oynar. Zira üreticiler akıllı telefonlarını piyasaya sürdükten sonra yazılım güncellemeleriyle o telefonu desteklemeye devam eder. Günümüzde kullanılan pek çok akıllı telefonun kendine özgü arayüzleri bulunmakta. Bunların arasında ise en iddialılardan biri de iOS’tur. İşte iOS evrimi ve başarının altında yatan sırlar…
iOS Bugünlere Nasıl Geldi?
Bir bilgisayarın olmazsa olmazlarından biri kesinlikle işletim sistemidir. Aynı şekilde akıllı telefonlar içinde bu etken vazgeçilmezdir. İşte Apple, 2007 yılında tüm kozlarını ortaya koyarak yeni akıllı telefonunu ve ilk mobil işletim sistemi olan iOS’u piyasaya sürdü. iOS evrimi çok eskiye dayanıyor ve on yıla aşkın bir geçmişi var.
2007 yılında piyasaya sürülen iOS işletim sistemi, yeni iPhone’larla birlikte her geçen yıl gelişmeye devam etti. Apple iOS’ta; iMessage, App Store, FaceTime, Siri, iCloud, Apple Pay gibi pek çok kullanıcının hayal edemeyeceği araçları kullanıma sundu. Şimdi gelin iOS evrimine tüm açıklığıyla yakından göz atalım…
iOS 1
Apple’ın ilk dokunmatik mobil işletim sistemi iOS 1, 9 Ocak 2007 tarihinde Steve Jobs’un ilk iPhone’u tanıtmasıyla piyasaya çıktı. Başlarda bu işletim sisteminin adı çok fazla bilinmiyordu. Ancak Jobs bunu, Apple’ın masaüstü OS X’in mobil sürümünü çalıştıran bir yazılım olarak adlandırdı. Özellikleri arasında ise çoklu dokunma hareketleri, görsel sesli posta, Safari’de mobil internette gezime ve bir de YouTube uygulaması yer alıyordu.
iOS 2
Apple, iOS 1’in ardından iPhone 3G ile birlikte iOS 2 işletim sistemini piyasaya sürdü. App Store, GPS’li haritalar ve push e-posta gibi özelliklerle sunulan iOS 2, kullanıcılar tarafında da o zamanlarda epey ilgi gördü. Apple’ın bu güncellemesi iPhone kullanıcılarına ücretsiz bir şekilde sunulurken, iPod Touch kullanıcıları içinse 9.95 dolarlık bir fiyatla sunuluyordu.
iOS 3
iPhone OS 3 olarak adlandırılan iOS 3, Apple’ın piyasaya yeni sürdüğü iPhone 3G S modeliyle ortaya çıktı. Ses kontrolü gibi yeni özellikler içeren bu sürüm; multimedya mesajları, Spotlight araması, yataya klavye ve kopyala-yapıştır gibi özellikleri de beraberinde getirdi.
iOS 4
iOS 3’ün bir sonraki sürümü olarak gelen iOS 4, iPhone 4 ve iPad 2 ile önceden yüklenmiş olarak piyasaya sürüldü. Duvar kağıtları, çoklu görevler, klasörler ve FaceTime gibi işlevleri sunan bu işletim sistemi, aynı zamanda iPad içinde iBooks’u beraberinde getirdi. Şirket bu sürüm ile birlikte kullanıcılardan herhangi bir ücret talep etmedi. Yani güncellemeler herkese ücretsiz bir şekilde sunuldu.
iOS 5
iOS evriminde büyük değişiklikler bu sürümden sonra ortaya çıkmaya başladı. Zira iPhone 4S ile birlikte piyasaya sürülen iOS 5 işletim sistemi, kablosuz bağlantılarla güncellemeyi alan ilk sürüm oldu. Ayrıca Apple iOS 5 ile; Siri, Bildirim Merkezi, iMessage ve Hatırlatıcılar gibi önemli araçları piyasaya sürdü. Ek olarak iCloud ve Twitter entegrasyonu da yine ilk bu sürümde gerçekleştirildi.
iOS 6
iOS’ın altınca sürümüyle birlikte iPhone’lar daha fazla uygulama desteğine kavuştu. Apple’ın iPhone 5 ve iPad mini modelleri, ilk olarak iOS 6 ile kutudan çıktı. Ancak şirket Google Maps ve YouTube uygulamalarına bu sürümde yer vermedi. Onlar için bu uygulamaları, App Store’dan ücretsiz olarak indirebileceği bir seçenek sundu. Bununla beraber iOS 6; Apple’ın kendi harita uygulamasını, navigasyon ve Facebook uygulamalarını sisteme entegre ederek piyasaya sürdü.
iOS 7
Apple’ın başı bir önceki iOS 6’da bir hayli ağrıdı. O zamanlar şirket Haritalar uygulamasındaki yanlışlar yüzünden çok fazla tepkiye maruz kalmıştı. Ancak Apple bu sürümle birlikte yazılım bölümüne Jonathan Ive’yi getirdi. iOS 7 ile daha materyal tasarımı ortaya çıkan Ive; yeni simgeler, yarı saydam görünüm vb. gibi yeniliklerle arayüzü baştan tasarladı. O zamanlarda; Hava durumu uygulaması, kontrol merkezi, fotoğraflar ve pek çok uygulama da iOS 7 ile karşımıza çıktı.
iOS 8
Apple’ın iOS 8 sürümü, temel olarak iOS 7’nin özelliklerini aldı. Ancak şirket bu güncellemeyle birlikte; Apple Pay, sağlık uygulaması, HandOff, iCloud Drive gibi önemli özellikleri getirdi. Ayrıca üçüncü tarafa klavye desteği de ilk olarak bu sürümde ortaya çıktı.
iOS 9
iOS 9, o zamanlarda piyasaya sürülen iPhone 6S ve 6S Plus için Touch ID desteği getiren ilk yazılım oldu. Ek olarak Notes uygulaması da yine bu sürümle birlikte ortaya çıktı. Ancak şirket bu sürümü diğerlerine göre daha zengin hale getirdi. Örneğin diğer uygulamalar önceden yüklü olarak gelirken; Haberler uygulaması, yenilenmiş Harita uygulaması, Cüzdan vb. gibi yenilikçi uygulamalarda bu sürümle sunuldu. iOS 9 ile pil süresini iyileştiren Apple, aynı zamanda altı rakamlı parola sistemini de bu sürümle birlikte karşımıza çıkardı.
iOS 10
iOS 10, mesajlar gibi sık kullanılan uygulamalara bazı yenilikler getirdi. Ayrıca Apple, Siri ve 3D Touch için yeni entegrasyonlarını bu sürümde kullanıma sundu. Bununla beraber iOS 10, uygulamaların ana ekrandan kaldırılması gibi bazı kişiselleştirmeleri de yine kullanıcıların önüne serdi. Bu sayede dileyen kişi istediği uygulamaları ana ekrana ekleyip kaldırabiliyordu.
iOS 11
Apple’ın yeni iOS 11 sürümü yukarıda bahsettiğimiz tüm özellikleri beraberinde getirirken; kullanıcıların iCloud Drive, Box ve DropBox’tan kendi aygıtlarındaki dosyalara göz atma seçeneği sunuldu. Ayrıca şirket bu sürümle birlikte, artırılmış gerçeklik, yeni kamera efektleri ve ayarlarda birtakım yeniliklere yer verdi.
iOS 12
Apple, iOS 12 ile birlikte genel olarak sistem optimizasyonları ve bug’ları gidermeye odaklandı. Cihazların hızına odaklanan şirket, bu sürümde çok fazla göze çarpan bir yeniliğe yer vermedi. Ancak şirket AR uygulamaları için bazı değişikler sundu. Bunun yanı sıra pil ömrü de önemli ölçüde iyileştirildi.
iOS 13
Apple’ın ilk karanlık mod macerası bu sürümle birlikte başladı. Koyu modu cihazlarına getiren şirket, aynı zamanda bunu yeni portre ışığı ve geliştirilmiş Siri sesleriyle süsledi. Kısaca iOS 13 ile gelen yenilikler şöyle:
- Koyu Mod
- Face ID ile hızlı cihaz kilidi açma
- Yeni Portre Işığı
- Geliştirilmiş Siri sesi
- Haritada Etrafa Bakma işlevi
iOS 14
Apple tüm uygulamaları organize etmek için iOS 14’e yeni bir uygulama kitaplığı ekledi. Otomatik olarak düzenlenen bu uygulamalar, kullanıcı deneyimini de önemli ölçüde iyileştirdi. Bununla beraber Apple, iOS 14’te yeni widget’ları piyasaya sürdü. Ana ekrana eklenebilen bu kısayollar, Android cihazlardaki özelliği yıllar sonra iPhone’lara getirdi.
Kaynak : Mediatrend